Det småländska klimatet verkar vara givande för fantastik i allmänhet och skräck i synnerhet. Ett antal mindre förlag återfinns inom de småländska domänen – bland annat Hastur, Eskapix (i sina många olika skepnader) och numera även Aleph förlag. Förlaget återuppstod för några år sedan, och numera med en småländsk adress.

När Aleph förlag var aktiv tidigare gav man ut tidskriften Minotauren, vid nystarten kom nättidskriften Weird Webzine, och nu Kontrast Magasin – tidskrift för fantastik, thriller & vetenskap. Inom fantastik så är det troligt att tonvikten kommer att ligga på skräck – det är här som förläggaren Richard Berghorn har sitt främsta intresse – vilket också märks på Aleph förlags utgivning (Bram Stoker, Arthur Machen, E.T.A. Hoffmann, H.P. Lovecraft etc.). Det är ett fokus som jag verkligen uppskattar.

I första numret får vi bland annat en intervju med Patrick McGrath, en modern mästare i den gotiska litteraturen, en djupdykning i den amerikanska skräckförfattaren Gemma Files verk, en Sherlock Holmes parodi av Frans Oscar Wågman (en svensk kyrkoherde som dog 1913 som även skrev skönlitteratur – varav flera noveller med just Sherlock Holmes), och en hel del annat.

Första numret utkom i juli, och det kan laddas ned gratis direkt från förlagets webbplats - nästkommande utgåvor kommer dock att kosta. Man kan även teckna en vanlig prenumeration – då Kontrast Magasin främst är en tryckt tidskrift. En prenumeration på fyra nummer kostar strax under 200 kronor – och efter att ha läst första numret kan jag konstatera att det var bra investering. För den försiktige finns även möjlighet att köpa lösnummer.