Har precis lämnat in min sista inlämning, något försenad, men i tid till uppsamlingsheatet, för kursen i kreativ skrivande som jag gått nu i ett år på Linnéuniversitetet. Parallellt med mitt heltidsjobb har jag läst halvtid på distans, och det har varit väldigt givande. Visserligen blev det väldigt stressigt under våren, när jag försökte skriva på mitt romanprojekt samtidigt som jag hade väldigt mycket att göra på jobbet. Så boken fick vila lite, men det var nog bara bra.

För många år sedan gick jag en ettårig skrivarlinje på en folkhögskola – och det känns fel att jämföra de båda – en evighet har gått sedan dess, och jag har, förhoppningsvis, mognat en hel del som människa sedan dess.

Året har inneburit en djupdykning i litteraturhistoria, olika skrivövningar och att sätta igång ett romanprojekt (en del kurskamrater har skrivit på annat än romaner, men i min skrivargrupp hade vi endast romanprojekt). Att få ha deadlines att förhålla mig till för inlämningar har varit väldigt bra för mig. När man, som jag, mest skrivit för sitt eget högsta nöjes skull genom åren, så är det få saker som blivit färdiga. Nu har jag fått nöja mig med att det är tillräckligt bra,och lämna ifrån mig det.

Jag kan inte annat än rekommendera dem som vill få fart på sitt skrivande att gå en sådan här utbildning. Om inte annat, för att få veta om man verkligen kan och vill lägga ned all den tid som det innebär. Många föll bort under kursen, vissa av dem kommer säkert att komma igen under uppsamlingsheatet, men det passar inte alla att skriva. Men det innebär i alla fall att man får koncentrerad tid på att testa sin dröm att gå en sådan här utbildning, och kanske upptäcker man att drömmen var bara en dröm, som man inte riktigt vill lägga ned den tid som det behövs på.

För mig har året gett blodad tand, och jag har sökt in till andra året – bör få besked under nästa vecka om jag blivit antagen. Andra året kommer jag att i så fall ägna åt att skriva vidare på min roman, målet är nu att den ska vara klar till nästa sommar. Klar för att skicka till ett förlag. Jag får se hur det går med det.