När jag ögnade igenom bokhyllan på jakt efter något, som jag hade glömt vad det var när jag väl började titta på bokryggarna, stannade ögonen på Paul Austers "Hand to Mouth: A Chronicle of Early Failure ".
   Paul Auster var en författare som jag hittade till, likt många andra, genom hans New York-trilogi. Genom åren har jag läst en del andra av hans böcker, men den som jag uppskattat mest är just ”Hand to Mouth”. Den handlar kortfattat om Austers alla misslyckanden som författare innan han hittade till sitt eget skrivande. På svenska finns den översatt som ”Ur hand i mun : minnen av en misslyckad början”, men den utgåvan har ett stort problem från mitt perspektiv. Den amerikanska utgåvan som jag äger har ett gigantiskt appendix, på flera hundra sidor, som innehåller många av Austers misslyckanden som författare (även ett kortspel), den svenska utgåvan saknar detta, vilket gör den ganska menlös jämfört med den amerikanska upplagan. Det är appendixet som gör boken så bra. Att nästan alla de försök som han gjorde finns där som referens.
   Austers stora lärdom när han väl lyckas med att få ett manus antaget – det händer i slutet av boken – är att han försökt så idogt försökt att skriva ”kommersiellt”, istället för att hitta sin egen röst. Och när han väl hittar sin röst, så blir han antagen. Men, utan sina misslyckanden hade han inte hittat till sin röst. Misslyckanden är viktiga. Om man inte ger sig själv plats att misslyckas, så ger man sig själv inte någon större plats att lyckas. Misslyckad romaner och noveller, refuseringar, är vägen till det egna skrivandet, den egna rösten.
   En bok som är en tröst till en själv, när man jobbar och jobbar, men man ännu inte lyckats varken med att hitta sin egna röst, eller att bli publicerad på ett etablerat förlag. Dock har jag ingen illusion av att kunna leva på mitt skrivande, jag skriver för att jag måste, och det är gott nog.

(Om du söker efter Hand to Mouth: A Chronicle of Early Failure  - så ska det vara en upplaga som har runt 448 sidor - även på engelska finns en nedbantad utgåva utan appendix)